top of page

משולחנו של המאמן אבי גמבש:

הטובים השניים מהאחד?

עקרונות להקמת שותפות מוצלחת

אבי גמבש, מאמן בכיר
מנכ"ל POZETIV  בית הספר לעסקים ולמקצועות האימון בחסות הקריה האקדמית אונו

בתחילת מאמר זה אני מבקש לציין עובדה מוגמרת - אנשים מונעים מתוך אינטרס עצמי ופועלים בעולם בראש ובראשונה מתוך דאגה לאינטרס האישי שלהם. עובדה נוספת היא שזה בסדר גמור וכך הדברים צריכים להתנהל. כאשר אני אומר משפטים אלו בפני הקהל המשתתף בהרצאותיי, ישנם רבים המרימים גבה בפליאה ואף מתנגדים נחרצות לקביעתי זו. "לא יתכן שאנשים בעולם הזה יפעלו מתוך האינטרס האישי שלהם, אנחנו נהפוך לחברה אגואיסטית" אומרים המתנגדים. "אני פועל רבות בחיי למען אחרים וזה קודם כל למען האחר" טען בפני אחד המנהלים הבכירים שהשתתף באחת מההרצאות. הקשבתי קשב רב לדבריו ואז שאלתי שאלה אחת פשוטה וממקדת : "מדוע אתה עושה מעשים למען האחר ? " .                                                                                            

"אני פועל למען אחרים על מנת לסייע להם...זאת שליחות עבורי" ענה בנחרצות. "אם כך" עניתי מיד, "אתה פועל מתוך השליחות העצמית שבחרת לך ולהלן האינטרס האישי שלך שממנו בחרת לפעול - להגשים את השליחות שלך !". אותו מנהל נשען לאחור והבין את התובנה הבסיסית שאיתה פתחתי את המאמר הזה.    
אנחנו יצור אנושי שפועל ועושה מעשים מתוך ה"אני" שלנו וזה בסדר גמור. החוכמה בחיים היא לדעת למצוא את החיבור האפקטיבי בין האינטרסים שלנו לבין האינטרסים של האחר ואף לשמור על האינטרסים המשותפים הללו כבסיס להצלחת מערכות היחסים שיש לנו עם אחרים. אינטרסים רבים ומגוונים מתחברים במערכות יחסים כמו למשל בזוגיות, בהורות, בניהול ועסקים, בין מדינות ובין תרבויות ועוד. כל עוד האינטרס של הצדדים מתחבר ונשמר לאורך זמן, סבירות גבוהה היא שמערכת היחסים תצליח לשרוד ואף לשגשג. אובדן האינטרס המשותף מוביל לרוב לקריסת מערכת היחסים בכל מקום בחיים ובעסקים.

שותפות עסקית היא בעצם זוגיות לכל דבר. חיבור של 2 אנשים או יותר למען מטרה משותפת, כל אחד מתוך האינטרס האישי שלו, כאשר החיבור בין האינטרסים יוביל להגשמת המטרה שלשמה קמה השותפות. אחת הבעיות המרכזיות ביצירת שותפות, זוגית או עסקית, היא שהצדדים לא נותנים את דעתם ליצירת "בהירות" לגבי האינטרסים שכל צד מביא איתו לשותפות. יצירת הבהרת ציפיות שכזו יכולה להיות הגורם המכריע להמשך מערכת היחסים. העדר יצירת הבהרת ציפיות לגבי מערכת היחסים החדשה, מתוך חשיבה ש"הכל ברור" ולא צריך לעסוק בכך, הוא הגורם המרכזי המוביל לאכזבות המצפות לצדדים בהמשך הדרך.

לאחר שכל צד מניח כל השולחן את "האינטרס שלו" ביצירת שותפות זו, יש לקבוע את "האינטרס המשותף" של השותפות. קביעת "אינטרס משותף" יוצרת מחוייבות של הצדדים ומזכירה לאורך הדרך את הסיבה לשמה נוצרה השותפות מהרגע הראשון. השלב הבא הוא חשוב לא פחות : יצירת בהירות לגבי מטרת השותפות, חלוקת התפקידים בין הצדדים, מה הכשרון והיכולת שמביא איתו כל שותף, חלוקת הוצאות והכנסות צפויות ועוד. לא להשאיר שום דבר ליד הדימיון או לפרשנות של הצדדים הנוגעים בדבר. מה שברור לכם יכול להיות מאוד לא ברור לצד האחר ולהיפך.

אל "תזרמו" ביצירת שותפות תחת ההנחה הידועה "יהיה בסדר". לזרום מתייחס לזרימה. זרימה מתייחסת לנוזל. נוזל זורם בדרך כלל כלפי מטה. אתם לא רוצים שהשותפות שלכם תזרום כלפי מטה. שותפות איכותית יש לנהל ולא לאפשר לה להתנהל.

יצירת סולם ערכים  לשותפות, ערכים שעליהם מסכימים כל השותפים, חשובה גם היא. את סולם הערכים המשותפים יוצרים גם בתחילת הדרך. 

לאחר יצירת בהירות מלאה ככל הניתן, בלי לפסוח על דבר שעלול לשבש את החיבור בין הצדדים, הציבו לעצמכם ערך עליון להצלחת שותפות והוא - הויתור על האגו. אם אתם מתכוונים להביא את האגו שלכם אל מערכת היחסים החדשה דעו לכם כי אתם זורעים את זרע הפורענות.

אם האגו שלכם גדול יותר מהאינטרס המשותף של השותפות, לא תצליחו לקיים אותה לאורך זמן. כשאני מדבר על "אגו" אני מדבר על הצורך האנושי המוזר להיות צודק כל הזמן ולהוכיח לאחרים כמה אני גדול או מופלא. בני אדם נטולי אגו הם אנשים שלא צריכים להוכיח כלום. הם מצליחים לשים את האגו שלהם בצד הדרך ולהתמקד באינטרס המשותף ובמטרות השותפות. כך פועל איש עסקים אפקטיבי. כל פועל בעיני כל אדם שרוצה להשיג תוצאות בחייו ולא להשאר צודק ועני.

אז יצרנו בהירות לגבי האינטרסים האישיים והמשותפים, הצבנו מטרות והגדרנו תפקידים, שמנו את האגו בצד ובחרנו להתמקד בהצלחה האישית והמשותפת. מה עכשיו ?           

עכשיו מגיעה הסבלנות והסובלנות. ערכים אלו הם "כלי התחזוקה" של מערכת היחסים. סבלנות אומרת שלא כל מה שתרצו יקרה בקצב שלכם. בחלק מהמקרים אתם תפעלו ותחשבו מהר יותר מהאחרים ובחלק מהמקרים הם יחשבו ויפעלו יותר מהר מכם. סבלנות אומרת שאתם מתחשבים ומאזנים יחד את קצב העשייה והמחשבה ומקבלים את האחר איטי או מהיר יותר מכם. סובלנות היא היכולת לקבל את הרעיון שיכול להיות שאדם אחר, במקרה זה השותף שלכם, חושב אחרת מכם. לא רק שזה בסדר שהשותף שלכם חושב אחרת מכם, זה אמור להיות חשוב לכם. כאשר עולות דעות שונות, מסתבר שאנשים יוצרים יצירות מופלאות ולומדים האחד מהאחר. "סיעור מוחות" הוא כלי בסיסי ליצירתיות, תשאלו זאת כל משרד פרסום השוקד על הקמפיין הבא של הלקוחות שלו.

אתם עומדים לטעות והשותפים שלכם עומדים לטעות גם כן. טעויות אלו בלתי נמנעות, גם אם הייתם מאוד רוצים שאף אחד לא יטעה כאן. החוכמה היא לדעת שטעויות עומדות להתרחש כל עוד עסוקים בעשייה, ללמוד מטעויות אלו ולראות כיצד צומחים מהן וממשיכים הלאה לעבר המטרות המשותפות.

נשאלת השאלה אם כך, מדוע מגיע הרגע שבו מערכות יחסים בין שותפים קורסות והאם ניתן לגשר על פערים אלו לפני שהכל מתרסק ? התשובות לשאלות אלו רבות ומגוונות. לעיתים ניתן לאתר כבר מתחילת הדרך את שורשי ההתפרקות העתידית, לעיתים נוצר "המפץ הגדול" שבו האינטרס האישי גובר על האינטרס המשותף והצדדים יוצרים למלחמה, לעיתים נוצר מצב שבו האינטרס המשותף אינו כבר האינטרס האישי ועוד.

אני חייב לציין שלמרות אהבתי לנהל לעצמי את החיים ללא שותפים, אני נמצא בכל רגע נתון בשותפות כזו או אחרת. אני שותף לניהול ביתי ומשפחתי יחד עם רעייתי, אני שותף במערכת היחסים שיש לי עם הילדים שלי (כן, הם גם צד לשותפות הזו), אני שותף למיזמים ופרויקטים בעסקים (ומגלה שטובים השניים מהאחד). האדם הוא יצור חברתי. לעולם ינהל מערכות יחסים משותפות עם אנשים אחרים. איכות מערכת יחסים זו היא נגזרת ישירה של איכות הניהול של מערכת יחסים זו מהרגע הראשון, משלב הכניסה לשותפות - דרך התחזוקה של היחסים גם לאורך הדרך. גם שמצליח וגם שלא. גם ברגעים הזוהרים וגם ברגעים שבהם מופיעות המהמורות.

כדי להצליח בשותפות, לא מספיק בלרצות אותה. צריך לבנות אותה משלב היסודות ולתחזק אותה לאורך זמן, יותר מאשר מתחזקים רכב או מכונת כביסה. שותפות היא הבסיס לקיומינו כבני אדם. שותפות שכזו מתקיימת זה הרגע בעוד אתם קוראים שורות אלו. צד אחד כותב שורות אלו, צד אחר קורא. אני מקווה שהייתי לכם שותף איכותי. אתם הייתם עבורי שותפים מצויינים ואשמח שתמשיכו בשותפות המוצלחת שלנו בהמשך המאמרים הבאים.

bottom of page